Lohkoketjuteknologialla valtava markkinapotentiaali

Suuryritykset, kuten Microsoft, Apple ja PayPal, ovat lähteneet monien muiden tahojen ohella tutkimaan Bitcoinin taustalla olevaa lohkoketjuteknologiaa ja sen mahdollisuuksia muuttuvassa markkinassa. Pienten yritysten ja yritysryppäiden seuratessa alaa kasvavalla kiinnostuksella. Koska kyseessä on yhteiskunnan talousrakenteita jo nykyisessä rajatussa muodossaan heilauttava teknologia, kehitystyötä ei voi jättää pelkästään markkinavoimien ja yritysten oman tuotekehityksen varaan. Tarve huipputason akateemiselle tutkimukselle on muutoinkin kova, sillä Suomessa digivaluuttojen asemaa on lähdetty puimaan poliittisesti sekä talousvaliokunnassa, että EU-tasolla. Suomessa Aalto-yliopisto, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ja VTT tutkivat nyt yhdessä blockchain-pohjaisten järjestelmien vaikutusta talousjärjestelmiin, talouselämään sekä käytännön sovelluksiin monella eri alalla.

Viimeksi vuoden 2016 lopussa päivitetyn tutkimusryppään alustavat päätelmät ovat kahtiajakoiset.

Puhtaasti tietoteknisesti arvioituna lohkoketjuteknologia on aikaansa edellä oleva innovaatio, joka ottaa vasta ensimmäisiä evoluution askeleita, etsien vielä todellisia käyttökohteita. Tyypillistä käyttöesimerkkiä on vielä vaikea määrittää, sillä varsinaista läpilyöntisovellusta ei kryptovaluuttojen lisäksi ole vielä markkinoille ilmaantunut. Yritysten näkökulmasta katsottuna blockchain on bisnesmalleja mahdollisesti tulevaisuudessa muuttava tai niitä jopa rikkova informaatioteknologian voimatekijä ja tähän valmistautuminen ennalta on vielä vaikeaa, sillä valmiita vastauksia ei ole. Uusi teknologianhaara on murrostilassa samaan tapaan kuin mobiilimarkkinat ja niiden kasvu vuosituhannen vaihteessa. Aktiivisella tutkimustyöllä pyritään ennaltaehkäisemään suuria virheinvestointeja.

Blockchain

Bittirahaa ei hallinnoi mikään yksittäinen taho, vaan kirjanpito hoidetaan hajautetusti miljoonissa eri tietokoneissa ympäri maailmaa, jotka kopioivat tietoa toistensa välillä. Kirjattuja tapahtumia kutsutaan lohkoiksi, josta lohkoketjuteknologia saa nimensä. Kahden toisistaan poikkeavan tiedon osuessa yhteen, oikea näkemys päätetään uuden voittavan näkemyksen myötä. Jokainen lohko viittaa yhteen aiemmin syntyneeseen lohkoon, josta pitkä ketju syntyy. Näin esimerkiksi kaikki Bitcoin-transaktiot voidaan jäljittää takaisin ensimmäiseen luotuun Bitcoiniin. Lisäksi lohkoille laskettu yksilöllinen tiiviste eli hash, varmistaa sen, että rahaa tai maksutapahtumia on lähes mahdotonta väärentää.

Erilaisia kryptovaluuttoja on tusinoittain liikenteessä, mutta vain pieni osa niistä on noussut massojen tietoisuuteen, muiden ollessa marginaalisessa käytössä. Alla on esitelty teknologioista kaksi merkittävintä: Bitcoin sen kiistattoman ykkösasemansa vuoksi ja Ethereum sen tulevaisuuden potentiaalin huomioiden.

Bitcoin

Bitcoin (XBT/BTC) on vuonna 2009 Satoshi Nakamoton kehittämä, tällä hetkellä maailman käytetyin ja vaihtoarvoltaan korkein kryptovaluutta, jonka vaihtokurssi on parhaimmillaan ylittänyt 1300 dollaria. Vuonna 2011 kolikon arvo keikkui vielä 20 ja 30 dollarin tienoilla ja joukko pioneereja, jotka tähän silloin panostivat, ovat tienaneet sijoituksellaan miljoonia. Suuria pettymyksiäkin koettiin, sillä digivaluutan voi menettää, jos siihen liittyvä data häviää. Lohkoketjuun perustuvat valuutat toimivatkin osittain samoin kuin käteinen raha, joka pitää tallettaa lompakkoon tai muuhun turvalliseen paikkaan.

Tämä ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva valuutta on erittäin suosittu maksuväline erityisesti yksityisten ihmisten välisessä anonyymissa kaupankäynnissä. Alkuaikoina valuutta joutui ankaran kritiikin kohteeksi pankkimaailman ja lainvalvojien taholta. Se yhdistettiin suoraan edesmenneen Silk Roadin -tyyppisiin, niin sanotussa pimeässä verkossa sijaitseviin laittomiin kauppafoorumeihin, joissa myydään huumausaineita, aseita ja rikollisten palveluita.

Lainsäädäntö on edelleen monissa maissa epämääräinen kryptovaluuttoihin liittyen ja esimerkiksi Suomen Pankki ei vielä tunnusta Bitcoinia lailliseksi valuutaksi. Siitä kertyvä tulo kuitenkin rinnastetaan täällä verotettavaan pääomatuloon. Alun vastustuksen jälkeen Bitcoin on kuitenkin lyönyt itsensä läpi populaarikulttuurin kautta ja on enenevässä määrin konkreettinen vaihtoehto tavallisille valuutoille. Sitä tarjotaankin nykyään maksuvaihtoehtona useissa verkkokaupoissa ja digivaluuttojen käyttö on alkanut näin arkipäiväistyä.

Ethereum

Ethereum (ETH) on avoimeen lähdekoodin perustuva GPL-lisenssin alainen uusi kryptovaluutta, joka voidaan nähdä pohjalla olevan lohkoketjujärjestelmän ensimmäisenä sivutuotteena. Erotuksena Bitcoiniin, jonka käyttö on etukäteen määrätty tietyn tyyppisiin transaktioihin, Ethereum suunniteltiin alusta asti vapaasti muokattavaksi ja näin kuka tahansa kehittäjä voi lisätä haluamansa lohkoketjuun liittyvän operaation omaan sovellukseensa. Lopputuloksena Ethereumia voi käyttää hajautettuna protokollana, jonka avulla voidaan jäljittää esimerkiksi jokaisen digitaalisen sisällön sen hetkinen omistaja tai omistajakanta. Teknologialle onkin kaavailtu lukuisia käyttökohteita luovilla aloilla, kuten musiikki ja taiteet, joissa teosten alkuperä, aitous ja mahdolliset edunsaajat ovat hankalaa tai mahdotonta selvittää säädyllisessä ajassa.

Vaikka Ethereumista povataankin suurta tekijää kryptopohjaisessa kaupankäynnissä muiden sovellusten lisäksi, se vaatii tietokannan sataprosenttisen yhtenäisyyden ylläpitämiseksi, rinnakkaisen laskennan verkossa kaikkien siihen kytkettyjen virtuaalisten solmujen (node) välillä. Tarvittava laskentateho on tämän vaatimuksen vuoksi Bitcoiniin ja muihin sitä vastaaviin hajautettuihin lohkoketjutekniikkaan pohjautuviin järjestelmiin verrattuna huomattavasti suurempi. Protokollaa kehitetään eteenpäin kaiken aikaa ja projektin onnistumisesta riippuen, odotettavissa voi olla suuria muutoksia tapoihin, jolla informaation omistajuutta käsitellään tulevaisuuden verkottuneessa maailmassa.